martes, 14 de diciembre de 2010

La mediació. Xerrada Informativa.

El passat divendres dia 10 de desembre va venir a la universitat en David Sanahuja, professor de cicle superior de Vilafranca del Penadés. És un professor “especialitzat” en la mediació, amb formació i molta pràctica, cosa que es va notar durant la xerrada.

En aquesta, ens va explicar la importància de la mediació tant als centres com a la resta de societat. La mediació és una bona eina per enfrontar i solucionar els problemes que podem trobar-nos en el dia a dia, ja sigui a l’escola, a la feina, a la família, etc.

A partir de la xerrada hem extret uns punts que creiem que són importants per entendre què és la mediació i com utilitzar-la:

  • Fer una mediació no significa no utilitzar càstigs, amb la mediació s’ha de complir la normativa del centre.
  • La mediació no és una amenaça, s’ha d’entendre com la conseqüència al fer una cosa mal feta.
  • La mediació fomenta el treball en equip, ja que aquesta no es pot realitzar només amb una persona, és una cosa que tots hem de voler i que, davant un problema, totes les parts han de voler-ho arreglar. A més, utilitzar el treball en equip en la mediació ens ajuda per treballar millor.
  • En la mediació és molt important la puntualitat, ja que és un compromís de les parts que la formen i suposa un respecte per la situació.
  • Per portar-la a terme és important conèixer totes les versions sobre el conflicte, per tal d’intentar conèixer la situació des d’un punt més objectiu.
  • El mediador ha de ser neutre i objectiu (no jutja ni aconsella). No s’ha de buscar de qui és la culpa, sinó poder trobar una solució al conflicte intentant afavorir els interessos de les parts.
  • Hi ha dos tipus de mediació: formal i informal. La formal és programada, i la informal es dona en qualsevol situació durant el dia a dia, sorgeix espontàniament.
  • La mediació té tres normes fonamentals: quan una de les parts parla l’altre escolta, no es permeten insults, i tothom ha de cooperar per a que aquesta vagi endavant.
  • En el cas de que una de les parts no vulgui mediar, es farà una cita privada amb la part que no vol mediar i s’utilitzaran els criteris de realitat.
  • Com a mediador s’ha de tenir vitalitat, formació, les eines necessàries per portar-la a terme i habilitats comunicatives i emocionals. Ha de tenir una actitud positiva en quant a resoldre el problema, ser assertiu i empàtic.
  • La mediació ha de ser sempre cara a cara i en directe. No utilitzar mètodes indirectes com Internet.

Durant la xerrada, en David ens va recomanar un llibre molt interessant:
            Guia de mediación escolar,  de Mª Carme Buqué i Torremorell. Aquest està disponible en cicle infantil com per primària.

Creiem que aquesta xerrada va ser molt interessant i de gran utilitat per conèixer el terme i conscienciar-nos de que la mediación és una bona eina per resoldre problemes, que podem utilitzar tant en la Nostra vida professional com personal.
També hem pogut veure que la mediación no és només una eina a utilitzar per al professor, sinó que és molt important ensenyar als alumnes a mediar entre ells, a intentar que resolguin els seus problemes d’una manera assertiva i sense la necessitat d’un adult.

Esperem que us hagi agradat i que en la vostra vida utilitzeu la mediación enlloc de la violència.

A nosaltres ens ha agradat molt!! Salutacions!!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario