martes, 19 de octubre de 2010

La Cacera del Tresor // Webquest

La cacera del tresor és un recurs educatiu amb el que podem estudiar o presentar un tema concret, mitjançant una recerca d'informació, que al final s'haurà de sintetitzar. És interesant perqué l'alumne és actiu en l'aprenentatge, fent que investigui i busqui, motivant-lo a descobrir sobre el tema.
Un exemple que hem buscat és:
http://www.webquescat.org/LasMeninas/

D'aquesta cacera del tresor ens ha cridat l'atenció per la seva claredat. Ha triat un tema concret, i les preguntes que fa són clares per esbrinar el tema. A més la gran pregunta és molt clara i senzilla, i no té perquè ser una pregunta complicada, és més de comprensió dels contextos.


Aquesta és la cacera del tresor que hem realitzat com a pràctica a l'aula:
http://poster.4teachers.org/worksheet/view.php?id=150942&page=1


Esperem que us siguin d'interés ;) moltes gràcies!!!!

Eina 2.0 Youtube

Una de les eines que més ens ha agradat ha estat el Youtube, ja que te moltes utilitats més del que pensavem.

Ens va cridar molt l'atenció els inicis del Youtube, ja que desconeixiem la seva primera intenció, tot i que trobem que la seva adaptació va ser molt bona.

Youtube a més és una gran pàgina de recursos, ja que podem trobar-hi videos de tot tipus: música, receptes, matemàtiques, i molts videos educatius,etc.

A més, el registre i els canals del Youtube, permeten un gran ventall d'utilitzacions; des de videos d'un mateix autor, fins a classes universitaries.

I no només és una eina de recerca, ja que els videos tenen un format que ens permet carregar-los en altres pàgines web, podem utilitzar els videos del Youtube en, per exemple, la pàgina de l'escola, o d'una assignatura, etc.

Personalment, ens ha agradat molt la presentació, ja que va ser molt clara i les companyes es van explicar molt bé. Gràcies a aquest pechakucha hem pogut descobrir les utilitats educatives que podem fer d'aquest recurs en la nostra professió, sent el Youtube una eina que pràcticament tots coneixem.

El nostre PECHAKUCHA

El programa Jclic es un recurs de les tecnologies d’informació i comunicació, amb el qual es poden crear diverses activitats educatives, les quals es poden compartir amb persones de tot el mon.  

El Clic 3.0 a diferencia del Jclic no permet d’interacció amb la resta de persones i es un programa que ens permet realitzar diferents activitats només des de la web. El Jclic esta basat en l’antic programa 3.0, respectant el format antic i així poder obrir els paquets d’activitats amb el mateix format.

Trobem diferents aplicacions:  
-          El Jclic applet es una eina que ens permet donar un format a les activitats permetent-nos així la incrustació d’aquestes activitats en altres pagines webs.
-          El Jclic player es un programa independent el qual una vegada instal·lat al teu ordinador, ens permet fer servir les activitats sense connexió a internet.
-          El Jclic author es una eina la qual ens permet crear, editar i publicar les activitats que es realitzen. ( això es un exemple de format de com crear una activitat)
-          Jclic reports es la part del programa que ens permet accedir a la base de dades on queden registrats els resultats de totes aquelles activitats que realitzen els visitants d’aquesta pagina. Aquí tenim una finestra amb la qual s’enregistren els resultats de les activitats.

Com hem dit, al Jclic podem trobar diverses activitats on poden ser d’utilitat pels diferents professionals de l’educació i així poder-les treballar a classe amb els alumnes.
En les activitats ja creades, el professional pot veure el desenvolupament de les activitats i el nivell d’acceptació d’aquestes per part dels nens així com els consells dels altres professionals.

En el Jclic podem trobar diversos tipus d’activitats educatives, com poden ser d’associacions simples, d’associacions complexes, de memòria, d’exploració i identificació, etc. Totes aquestes activitats estan dividides per diferents temàtiques: llengües, matemàtiques, ciències socials, ciències experimentals (naturals), etc.

martes, 5 de octubre de 2010

La pissarra digital interactiva (PDI)

La PDI és un sistema que ens permet interactuar amb el sistema de l'ordinador mitjançant un videoprojector. La gran diferencia d'utilitzar un ordinador normal, és que amb la pissara hi podem interactuar amb les nostres propies mans, sense necessitat d'una altra eina.

La PDI permet interactuar amb la pissarra d'una manera més visual, facilitant el treball en grup. A més, el programa netbook de la PDI Smart, permet un ampli ventall d'opcions que faciliten la interacció, a més d'augmentar el nombre de possibilitats que podem realitzar amb ella.

Gràcies a la PDI podem també crear activitats d'una manera fàcil i simple, utilitzant les aplicacions del programa o utilitzant plantilles per modificar activitats ja creades.

La PDI té moltes opcions, entre elles podem escriure directament sobre ella, enmagatzemar o registrar les accions fetes, visualitzar textos o imatges, sons, etc. També permet utilitzar uns llàpis digitals que tenen un color assignat, tot i que sempre tenim aquesta opció utilitzant el nostre dit.

La part negativa que li podriem trobar és principalment el seu cost. Té un preu molt elevat que no és accessible a tothom; a més s'ha de tenir en compte que no només s'ha de fer inversió a l'hora de comprar els aparells, sinó que aquests també necessiten un manteniment especial.

La part positiva és el gran servei que ens pot donar, sobretot en el sector educatiu. La PDI és un gran recurs que ens permet realitzar activitats molt participatives. Concretament, en el sector de mestres, és una gran eina que no només millora l'educació, sinó que a més ens facilita molt el treball.

Amb la PDI podem realitzar activitats molt creatives, podem explicar temàtiques de manera més dinàmica i participativa, ens permet acostar més el món als alumnes aconseguint també un aprenentatge més significatiu.

Però no només ens pot ser útil a l'aula, la PDI ens pot facilitar reunions amb altres professionals, presentacions, o les pròpies reunions amb els pares, aprofitant la pissarra per fer la xerrada més visual i podent-la acompanyar d'imatges dels seus propis fills, fent així que aquesta sigui una reunió més interactiva, amb més relació entre professors i familiars.